NYHED! Nyt DIGIchat-tema hjælper elever med at forstå billeddeling online

Del dette indlæg

Børn og unges digitale trivsel er et tilbagevendende emne i den offentlige debat. Især uhensigtsmæssig billeddeling på sociale medier har vist sig at være en udfordring, som skoler og forældre i stigende grad efterspørger værktøjer til at håndtere. Som svar på denne problematik lancerer vi nu det nyeste DIGIchat add-on tema: “Billeddeling”, der efter et længerevarende testforløb er færdigudviklet og klar til brug af landets skoler og ungdomsuddannelser.

Hvad er formålet med temaet “Billeddeling”?

Temaet er udviklet for at fremme refleksion og engagerende dialoger og give elever en forståelse af billed- og videodeling online, grooming og deepfake samt de sociale, etiske og juridiske konsekvenser, der følger med.

I en digital tidsalder, hvor deling af billeder og videoer er en integreret del af unges hverdag, er det afgørende at give dem redskaber til at navigere ansvarligt på sociale medier og digitale platforme.

Gennem temaet og de tre spilkategorier ”Quiz”, ”Dialog” og ”Aktivitet” opnår eleverne indsigt i:

  • Samtykke og lovgivning omkring deling af billede- og videoindhold online – hvad lovgivningen siger om deling af billeder uden samtykke, hvordan man sikrer sig, at samtykke er givet frivilligt og informeret, samt hvilke konsekvenser ulovlig billeddeling kan have for både ofre og krænkere.
  • Grooming – hvordan det foregår, hvilke faresignaler man skal være opmærksom på, og hvordan man kan beskytte sig selv og andre.
  • Deepfake – hvad det er, hvordan teknologien fungerer, hvilke etiske dilemmaer det skaber, og hvordan man kan skelne mellem ægte og manipuleret indhold.

Ved at arbejde med disse emner gennem spilbaseret læring og refleksion lærer eleverne ikke blot fakta, men får også mulighed for at udvikle kritisk tænkning, digitale kompetencer og en ansvarlig tilgang til deres online adfærd.

Bestil “Billeddeling” temaet allerede nu her

Brugerdrevet innovation i praksis

DIGIchat går meget op i co-creation og udvikler derfor vores produkter i tæt samarbejde med brugerne. Temaet Billeddeling er et resultat af denne tilgang og er udviklet med værdifulde inputs fra over 100 testelever fra Fredensborg Skole og Tietgenskolen HHX. Eleverne har ikke blot testet spillet, men også aktivt bidraget med deres perspektiver på, hvordan læring om samtykke, grooming, deepfake og lovgivning fungerer bedst i en undervisningssammenhæng. Dette samarbejde sikrer, at materialet er både relevant, engagerende og målrettet elevernes virkelighed.

Under testene fremhævede eleverne især, at de blev mere bevidste om vigtigheden af samtykke og konsekvenserne ved billeddeling. En elev udtaler:

“ Jeg syntes det var meget brugbart, da jeg måske selv havde rigtig meget brug for noget lignende det her, da mine billeder blev delt, uden samtykke. Og det med at man finder ud af, hvem man kan snakke med om det, var måske også noget jeg kunne have brugt, da jeg ikke har et mega tæt forhold til mine forældre.”

Andre elever udtaler bl.a.:

“Jeg blev mere opmærksom på, at man skal have samtykke, når man tager et billede.”

“Jeg har fået en mere omfattende tanke omkring billeddeling, fordi jeg har hørt mine venners input.”

“Det var rigtig lærerigt, og jeg blev så glad af at spille det.”

”Jeg fik mere forståelse for, hvad billeddeling vil siges. Altså noget med samtykkeloven, man får mange dialoger ind i det, og man får måske en lidt anden holdning til temaet, når man ligesom også høre hvad andre tænker.”

”Jeg lærte hvordan jeg skal håndtere dette emne og en masse gode tips at have i baghovedet når jeg deler noget online.”

”Det er et meget aktuelt tema, så derfor vil det være aktuelt for mange.”

”Jeg synes det var sjovt at få en god dialog omkring de forskellige emner.”

Undervisernes vurdering: Et engagerende og relevant læringsredskab

Efter test af ”Billeddeling” vurderer undervisere, at temaet skaber en stærk ramme for læring og refleksion. De fremhæver bl.a., hvordan spillet og de tilhørende aktiviteter understøtter elevernes forståelse af samtykke, grooming og deepfake på en måde, der både er engagerende og lettilgængelig. Samtidig oplever de, at materialet motiverer eleverne til at deltage aktivt i samtaler om digitale vaner og konsekvenserne af billeddeling online.

Her er nogle af undervisernes tilbagemeldinger:

“Temaet passer rigtig godt til målgruppen, og spillekortene er nemme at forstå og bruge.”

“Spillet skaber en rigtig god ramme for konstruktiv dialog mellem eleverne.”

“Gode og sjove aktiviteter, der fanger eleverne og engagerer dem i vigtige samtaler om samtykke, grooming og deepfake.”

“Det var rigtig værdifuldt at se, hvordan eleverne reflekterede over egne oplevelser og bl.a. fik indsigt i lovgivningen på en håndgribelig måde.”

Praktisk anvendelse

Til temaet “Billeddeling” medfølger undervisningsmaterialer i form af PowerPoint, notatark til elever og underviser, plakat og vinderdiplomer. Undervisningsmaterialet anvendes til én undervisningsgang, der består af 2 undervisningsmoduler på i alt 90 minutter.

  • I 1. modul spiller eleverne DIGIchat med temaet Billeddeling, hvor en medfølgende PowerPoint-præsentation anvendes til at forklare digital dannelse, temaet og spillereglerne.
  • I 2. modul afholdes en opsamling med vidensdeling, refleksion og dialog i plenum. Her skal eleverne i fællesskab udarbejde klassens 5 digitale bud – en plakat med retningslinjer for ansvarlig billeddeling online, der kan hænges op i klassen

Læs mere om de tilhørende undervisningsmaterialer til temaet “Billeddeling” her

 

Plakat til klassens 5 digitale bud om billeddeling

Få adgang til “Billeddeling” som add-on tema

Temaet “Billeddeling” kan nu tilkøbes som add-on tema til læringsbrætspillet ”DIGIchat – Basics”. Bestil det allerede nu her og styrk dine elevers digitale dannelse gennem spilbaseret læring!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opdag mere

da_DKDansk

Vi er rigtige ærgelige over at du ikke længere har lyst til at at benytte DIGIchat til at skabe digital dannelse for børn og unge i Danmark.

Vi håber du vil hjælpe os til at blive klogere på hvorfor DIGIchat ikke længere har interesse, så vi kan gøre DIGIchat endnu bedre. 

Vi sætter rigtig stor pris på, at du vil hjælpe os med at fremme digital dannelse på en fortsat sjov og lærerig måde, tusinde tak!

Mange tak for din feedback, det sætter vi stor pris på!

Med dit bidrag kan vi gøre DIGIchat endne bedre til gavn for børn og unge, DIGIchat teamet.